Róbert Katalin - Nalávia titka

10:59:00 PM


Nemrég jelent meg Róbert Katalin első mesekönyve, a Nalávia titka, ami egy varázslatos, felhőn lebegő országba kalauzolja el olvasóit a hősnő, Lenócska vezényletével, aki a barátaival nagy kalandba fog, hogy megismerje Nalávia uralkodónőjét, Nalát.

Tarts velünk Te is az utazáson, a három napos blogturné keretein belül pedig viszonzásként megismertetünk ezzel a csodálatos könyvvel.



Róbert Katalin - Nalávia titka

Fülszöveg:

Te mit tennél, ha egy áramszünet leple alatt ikerfiúk lopakodnának a konyhába, és megdézsmálnák a csokoládékészleted? Lenocska bátran szembenéz a betolakodókkal – csak a szemöldökét vonja fel kérdőn, ahogyan anyukája szokta –, és hamar megtudja: a fiúk fentről, egy felhőországból érkeztek. A kalandok azonban akkor kezdődnek, amikor Lenocska elfogadja a testvérek meghívását, és velük tart Naláviába. A lebilincselően izgalmas regényből nemcsak azt tudjuk meg, hogy milyen érzés szivárványon járni vagy felhőbe markolni, hanem olyan fontos kérdésekre is választ kapunk, mint hogy mitől változott meg Nalávia éghajlata, és miért nem segít népén Nala, a szeszélyes időjárású birodalom Úrnője.

Ehhez persze szükség van a gyerekek elszánt segíteni akarására, az „egyidős testvérek” és a „valódi ikrek” különleges képességeire, de még az állatok összefogására is. Ám Nalávia legfőbb titka mégis az erőt adó barátság és a fantázia – ezért érezzük olyan jól magunkat benne mi, lentiek.

Szeretek meséket olvasni, főleg ha magyar szerzőtől érkeznek. Bár jócskán kinőttem ebből a korból, de amikor mesekönyvet, vagy mesés olvasmányt veszek a kezembe újból egy kicsit gyereknek érezhetem magam. Róbert Katalin könyve pedig bőven kínált számomra kellemes pillanatokat, még akkor is ha nem én vagyok/voltam az elsődleges célcsoport.

Lenocska, vagy Léna egy 9 éves kislány, aki szüleivel és testvéreivel él Magyarországon. Lenocska korának megfelelő kíváncsisággal és élénkséggel rendelkezik. Amikor egyik este vihar tör ki felettük valami furcsa történik a konyhában. Amíg a lány anyukája a legkisebb gyermeküke altatja, apukája dolgozik, addig valakik belopóznak a konyhájukba. De nem betörők ők, hanem csak két kisfiú, akik a csokoládét eszegetnek és láthatóan nem ijednek meg attól, amikor Lencsoka rájuk nyit. Kszí, és Éta a felhőkből jöttek le egy villám hátán a Földre, Lenocskáék tetőjére, majd a konyhájukba, mert éhesek voltak, és mert nagyon kíváncsiak az emberekre és mindarra, ami a Földön történik.

Róbert Katalin könyvében gyorsan történnek a dolgok, és valahogy nincs igazán időpontokhoz kötve, hogy az egyes események között mennyi nap telik el. Amikor Lenocska megismeri a fiúkat este van, másnap a kislányt anyukája sétálni viszi, és amíg az anyuka beszélget az egyik ismerősével a kislány újra megpillantja a két titokzatos fiút, akiket előzőleg már megismert. A fiúk készülnek visszamenni a felhőkben lévő országukba, Naláviába, így magukkal invitálják a kislányt is. Léna válla sem rendül, nem zavarja, hogy esetleg szülei keresnék, így az ikrekkel tart és együtt másszák meg a szivárványt, és jutnak el Naláviába.

Persze egy mesekönyvben ezek megbocsájtható gyermeki döntések, amik a végén szerencsére nem járnak majd megtorlással és büntetéssel. De ne szaladjunk előre! Lenocska és a vele korabeli fiúk felmennek Naláviába, az országba, ami egy felhőn terül el. A szivárvány hátán kapaszkodnak fel egy magas toronyházról és sétálnak Naláviába, ahol minden teljesen másként van mint a Földön. Nalá fák, és fura növények, gyümölcsök nőnek és mindenki egy úrnőről beszél. Ő Nala, aki az országot uralja, de úgy tűnik, hogy hiába, mert valami történik az ország különböző részein. Az erdőből kiköltöztek az állatok, elmenekültek, az időjárás őrült módjára változik percről-percre, mintha valami nem lenne rendben. És nincs is. Erre maga Lenocska is gyorsan rájön, amikor egyre többet és tud meg a fiúktól Naláviáról.

A borító belsejében található térkép Naláviáról

A történet tele van meseszerű történésekkel, és szereplőkkel, akik beszélő névvel rendelkeznek. Horpasz papa (Kszí és Éta nagyapja) néha goromba és negatív ember, de nagyon szereti unokáit. Fauna ért az állatok nyelvén, míg ikertestvére Fauna a virágokkal tud bánni érzékenyen. Fauna és Flóra a fiúk régi ismerősei Naláfalvában laknak, örökbefogadott testvérükkel Pitymallattal és a szülőkkel. Ide indul el először a három gyerek, hogy először csak megmutassák Lenocskának az országot, majd aztán azzal a céllal, hogy kiderítsék, hogy mi történik Nala úrnővel, és az országgal.

A három gyerek, kiegészülve Flórával és Faunával arra vállalkozik, hogy közelebb férkőzzenek az Úrnőhöz, akire senki sem nézhet rá, és aki már évek óta betegnek néz ki. Mintha fogyna az ereje, és nem tudná befolyásolni a felhőország időjárást, és ezzel gondot okozna az embereknek és az itt élő állatoknak. De vajon sikerül egy idegen országból érkezett lánynak és 4 kiskorúnak Nala Úrnőhöz közel férkőznie és megoldani a problémákat, ami már erős varázslattal sem sikerült?

Hogy a gyerekek küldetése sikerrel jár, természetesen nem lövöm le, mert igencsak sok kaland vár még rájuk, de annyi biztos, hogy mire véget ér a történet mindent megtudhatunk.

Értékelés: 5/3

Picit több kalandot, és a fantáziát és a képzelőerőt fokozó leírást szívesen olvastam volna még, de ettől eltekintve teljesen korrekt olvasmány volt így a Nalávia titka. Anno nekem egy mesekönyvben mindig az volt a legérdekesebb (a történet, és a szimpatikus szereplők mellett - ez itt is rendben volt), hogy hogy néznek ki a főszereplők, milyen az őket körülvevő világ. Róbert Katalin jó kis kiindulási alapot adott Naláviával, azaz a felhők között fekvő országgal a történetnek, de még több és bővebb leírással jobban megmozgatta volna a képzelőerőmet, és jobban el tudtam volna képzelni ezt a világot, ahol a sztori játszódik. Keveset tudtam meg a szereplők kinézetéről, vagy valamiért nem maradtak bennem meg, így én kevésbé láttam magam előtt Lenocskát, Kszít, Étát és a többieket.

A szereplők és a beszélő neveik nagyon tetszettek, és nagyjából mindenkinél illettek hozzájuk és egyből tudtam, hogy akit úgy hívnak, hogy Virtus, neki biztos, hogy köze van a hadsereghez, a harchoz, illetőleg Flóra és Fauna esetében nem lepett meg a természethez való kötődés.

A Nalávia titka című könyv egy aranyos kis mese, ami gyorsan végigolvasható, és tényleg meseszerű és izgalmas befejezést tartogat, ahol a kalandok között szóba kerül a család ereje, megoldanak a gyerekek sok felnőtteken kifogó feladatot is, és megtapasztalják a természeti erők erejét is. A történet lezárása előre sejthető, de azt hiszem ilyennek kell lennie egy igazi mesének, ahol a jó elnyeri méltó jutalmát, a gonosz pedig megfizet mindenért, amit tett. Ez a gyerekeknek biztos, hogy tetszeni, mert miközben kalandokról kalandokra vándorolnak a főszereplőkkel, olyan helyen járhatnak olvasás közben, ami nem hétköznapi és nem unalmas. Ki ne szeretne a felhők felett lenni és egy különleges országot felfedezni? Nah ugye!

Külön kiemelném a borítót, amit Sánta Kira álmodott és rajzolt meg. Nagyon sokat segített olvasás közben, hogy a keményfedeles borító után megtalálható volt Nalávia rajzolt térképe. Ezen én is nyomon követtem a gyerekek vándorútját, és jobban képbe kerültem a végső csatánál. Nagyon igényes a fűzött könyv, időtálló és szép helye lesz a polcomon, amikor is én is felolvasom majd a gyerkőcnek majd Nalávia történetét kíváncsian várva, hogy rájuk milyen hatással lesz Róbert Katalin meséje.




Rendeld meg a könyvet 15%-os kedvezménnyel itt!




Blogturné extra: A felhők fajtái

Nalávia egy felhő tetején helyezkedik el, ide jut fel Lenocska egy szivárvány segítségével a két naláviai fiúval Kszível, és Étával. A felhőket a Nemzetközi Felhőatlasz szerint többféle osztályba sorolják. A leggyakrabban a bárányfelhőket emlegetik, ám ezenkívül rengeteg féle változatot láthatunk, ha felnézünk az égre, hiszen a felhőket alakjukról, magasságuktól és anyagukról is megkülönböztethetjük.

Keletkezésük mechanizmusa alapján a felhőknek két alapformája van:
- Stratus formájú (réteges) felhők,
- Cumulus jellegű (konvektív, gomolyos szerkezetű) felhők,
- Hullámfelhők.

Anyaguk szerint lehetnek:
- Vízfelhők, ekkor folyékony vizet tartalmaznak, de túlhűlt állapotú víz is jelen lehet,
- Jégfelhők, melyek jégkristályokból épülnek fel. A jégkristály mérete nagyobb, de számuk kevesebb.
- Vegyes halmazállapotú felhők, melyeket túlhűlt víz és jégkristályok alkotnak.

Alakjuk szerint lehetnek:
- Réteges felhők, vastagságukhoz képest nagy vízszintes kiterjedéssel rendelkeznek. Rostos, fonalas szerkezet jellemzi.
- Gomolyos felhők, jelentős vastagsággal rendelkeznek vízszintes kiterjedésükhöz képest. Megjelenésük halmok, rögök.
- Vastag felhők, arányaiban a vastagságuk és kiterjedésük összemérhető.

Magasságuk szerint a felhőket négy csoportra sorolhatjuk:
- Magas
- Középmagas
- Alacsony szintű
- Nagy függőleges kiterjedésű
forrás

A felhők típusa:

pehelyfelhő (latin neve: Cirrus)   
bárányfelhő (Cirrocumulus)
fátyolfelhő (Cirrostratus)
párnafelhő (Altocumulus)
lepelfelhő (Altostratus)
gomolyos rétegfelhő (Stratocumulus)
rétegfelhő (Stratus)
gomolyfelhő (Cumulus)
esőrétegfelhő (Nimbostratus)
zivatarfelhő (Cumulonimbus)



képek forrása: http://komfortabc.hu/ido/felhoatlasz/site6.php


Nyereményjáték:

Aki velünk játszik, az most is nyerhet, méghozzá egy példányt a Nalávia titkából. Azon túl, hogy lájkold Róbert Katalin, és a Kossuth Kiadói csoport oldalát, töltsd ki a rafflecopter mezőt. A mostani rejtvényünk egyszerű lesz azok számára, akik végig olvasták a bejegyzést, ugyanis a karakterek neveit rejtettük el a képeken.



A kiadó csak Magyarország területére tud postázni. A győztest e-mailen keressük fel, ha 72 órán belül nem reagál, újra sorsolunk. Sok szerencsét mindenkinek!

a Rafflecopter giveaway
 
A turnéban résztvevő blogok: 
08.16. - Media-Addict.Hu
08. 17. - Zakkant Olvas
08. 18. - Deszy Könyvajánlója
 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe