Guus Kuijer - Minden dolgok könyve

10:12:00 PM

Minden kisgyermek tudja, hogy vannak dolgok, amiről nem lehet beszélni. Így aztán, hogy mégiscsak kiadhassák magukból, leírják azokat.

Így tesz Thomas is, s ezáltal megszületik a Minden dolgok könyve. Szeretnéd tudni, mi áll benne? Tarts velünk november 17-21-ig a könyv exkluzív blogturnéján és megtudhatod!

Sőt egy virtuális felolvasóestre is meghívunk Titeket, ahol - ha ügyes vagy - megnyerheted a Kolibri Kiadó által felajánlott könyvpéldányok egyikét!





Guus Kuijer - Minden dolgok könyve

Kiadó: KOLIBRI GYEREKKÖNYVKIADÓ KFT
Oldalak száma: 128 oldal
Borító: FÜLES, KARTONÁLT
ISBN: 9786155450112
Megjelenés: 2014. november 19.

Fülszöveg:

Guus Kuijer [ejtsd: kgűsz káüjer] holland gyermek- és ifjúsági író. Népszerűségének titka, hogy éppolyan komolysággal és nyíltsággal fordul fiatalabb olvasóihoz, mintha felnőtteknek írna: nem kerüli el a kényes témákat, aktuális társadalmi kérdéseket, hanem ezeken keresztül elfogadásra tanít. 2012-ben elnyerte az Astrid Lindgren-emlékdíjat, a világ legjelentősebb gyermek- és ifjúsági irodalmi díját.

Thomasék szomszédja egy vén boszorkány, akitől mindenki tart. Trópusi halak úsznak a csatornában. Békák hada dörömböl a bejárati ajtón. Legalábbis Thomas így látja. Rajta kívül azonban senki másnak nem tűnnek fel ezek a dolgok. A fiú mindent lejegyez a naplójába, a Minden dolgok könyvébe. Ez nyugtatja meg, amikor az apja elveri, vagy amikor az angyalok sírni kezdenek az édesanyja miatt. Az írás erőt ad Thomasnak, és segít, hogy olyan emberré váljon, amilyen mindig is lenni szeretett volna… boldog.

Különleges gyermekkönyv a Minden dolgok könyve, amit így felnőtt fejjel olvasva is egyszerre volt örömteli és fájdalmas is. A helysz a II. világháború utáni Hollandia, ahol megismerhetjük Thomast, a történetünk főszereplőjét, aki családjával él. Nem megy túlzottan jól a soruk, de nem is panaszkodhatnak. Van lakás a fejük felett, a szülők dolgoznak, a gyerekek egészségesek és iskolába járnak. A családjukat nem tépázta meg a háború, nem szakították el őket egymástól, miközben a regény olvasás közben megtudjuk, hogy másokat elvittek, kivégeztek, lelőttek stb..stb..

- Tudod, mivel kezdődik a boldogság? - szólalt meg a fejében van Amersfoort néni hangja. - Azzal, hogy megtanulsz nem félni.

Thomas normális kisgyerek, aki szívesen játszik a többiekkel, szeret iskolába járni, érdekli a világ és szüleivel is tisztelet tudóan viselkedik. Nővére Margot már 16 éves, akadékoskodó, kíváncsiskodó, és engem rendkívül idegesített a regény elején.  Thomas anyukája dolgos, szelíd nő és védelmező. A családfő ideges, de vakbuzgó istenhívő. A gyerekek templomba járnak, mindennap fel kell olvasniuk a Bibliából vacsora után, és természetesen van asztali áldás is. Ebben a vallásosságban éli mindennapját a tizenéves Thomas, aki elhatározza, hogy ír egy könyvet, egyfajta naplószerűséget, amibe mindent szépen lejegyez, a füzetnek a Minden dolgok könyve nevet adja. Innen kapta a címét is a regény.

Felment a szobájába és elővette a füzetet, amelybe a könyvét írta. A könyv címe az volt, hogy Minden dolgok könyve. Thomas elővette a tollát, és írni kezdett. „Olyan hatalmas jégeső volt, hogy leverte a leveleket a fákról. Ez tényleg így történt, a Jan van Eyck utcában, kilencéves koromban.” Kinézett az ablakon, hogy gondolkodjon, mert ablak nélkül gondolkodni sem tudott. Vagy fordítva: ha volt a közelében egy ablak, mindjárt gondolkodni kezdett. Aztán így folytatta: „Ha nagy leszek, boldog leszek.

Azt hihetnénk, hogy nem történik egy gyerek életében sok érdekes dolog, amit feljegyezhet Thomasnak azért van írnivalója. Megismerjük a 16 éves nővérét Margotot, a fiúnak tetsző lányt (Elizát), aki fél lábbal éli életét. Az utcában lakó, a gyerekek szerint boszorkányként tevékenykedő Amerfoorst nénivel is közelebbi kapcsolatba kerülünk, és ott van még a Thomas agyában (vagy képzeletében?) néha felbukkanó Jézus is. Sok mesés szereplő, de mégis kőkeményen realisztikus elemekkel teli olvasnivaló volt a Minden dolgok könyve, ami engem felnőttként rendesen fejbe kólintott.

Néhol egész szomorúnak éreztem magam olvasás közben, néha pedig jókat nevettem Thomas képzelgésein és gyermeki naivságán. A könyv fő konfliktusforrását és a negatív dolgokat Thomas apja okozza, akinek bizony gyakran eljár a keze édesanyjukon, és gyakran fakanalat kap elő, hogy megnevelje fiát. Pedig a kis Thomas semmi rossz dolgot nem tett az egész történetben, egyszerűen csak gyerek. Néha kíváncsi, ártatlan, és kalandvágyó és persze egyben naiv, és gyermeki. Pont ezek a dolgok miatt szerettem meg őt, és fájt, amikor rossz dolgok érték, ráadásul apja miatt. 

Amersfoort néni (a környéken lakó "boszorkány") akkor kerül a történetbe, amikor megmenti a fiút az utcájukban bóklászó fekete rémséges és félelmetes kutyától. A néni behívja a lakásába Thomast, málnaszörpöt isznak és beszélgetnek. Thomas könyveket kap ajándékba a nénitől, aki szépen lassan egyre jobban megismeri a fiút, és meg is sejti, hogy a családjukban az apja részéről nagy elnyomás van. A néni szeretne tenni ez ellen, de ő hogyan is tudna beleavatkozni egy család életébe? Nem egyszerű helyzet... Ráadásul Thomas erről a témáról nagyon szűkszavúan beszél, ami nem is csoda, hiszen a szeme előtt bántják édesanyját, és ő is sokszor kap verést.

- Figyelj ide, Pie- mondta apa szigorúan. - Hagyd, hogy végigmondjam. A férfi feladata, hogy irányítsa és okítsa feleségét és gyermekeit. Ha pedig azok nem hallgatnak rá, nincs más választása, mint...
- Mint ütni? - visította Pie néni 
- ... mint hogy kemény kézzel közbeavatkozzon - fejezte be a mondatot apa. - Így rendelte Isten. Isten rendelkezett arról is, hogy a nők szoknyában járjanak, a férfiak pedig nadrágban. 

Ebből a részből is jól kiderül, hogy Thomas apja elég csőlátású, és emellett agresszív és erről elég fájó volt olvasni. A családon belüli erőszak inkább felnőtt téma, de Guus Kuijer író Thomas érzéseivel és írásaival gyermeki szintre emeli ezt a fontos témát, és úgy adja át, hogy az tanulságos és finom legyen, így a kisebb olvasók le tudják szűrni belőle azt, hogy mi a helyes és mi a helytelen.

Értékelés: 5/4.5 

Igényes szépirodalmi alkotás Guus Kuijer könyve, amit a kisebbek is élveznek majd meséssége és egyszerű nyelvezet miatt, míg az idősebbek (felnőttek, vagy a gyermekeiknek felolvasó szülők) is találnak benne szerethető karaktereket. Míg Margot (Thomas nővére) az elején rendkívül buta és antipatikus szereplőnek tűnt, addig a végére megkomolyodott és tettei bátorrá tették, csak úgy mint Thomas anyukáját, aki szembeszállt a zsarnokoskodó erőszakos családfővel.

A regény másik fontos szereplője Amersfoort néni amellett, hogy a kíváncsi Thomasnak könyveket ad kölcsön, amikből tanulhat, és amik jó hatással vannak rá, hoz egy kis misztikumot a regénybe. Bár a néni nekem egyáltalán nem tűnt boszorkánynak, de az tuti, hogy a kisebb olvasók érdekes karakternek tartják majd ebben biztos vagyok. Egy bölcs, idős öregasszonyról van szó, akivel jó elbeszélgetni, akinek sok macskája van, és egyedül él (férjét lelőtték a háborúban) és titkokat tud mindenkiről (vagy csak egyszerűen jó megfigyelő).

A vallásosság téma elég erősen jelen van a regényben, ami engem kicsit feszélyezett, de ez a saját "hibám", túlzottan nem erősségem ez a téma, mert nem vagyok se katolikus, se semmilyen vallás hívője. Míg Thomas apja hisz Istenben, Jézus tanításaiban, a Biblia parancsainak engedelmeskedve szeretné családját irányítani (inkább ez álvallásosság sajnos, mintsem tiszta hit) addig a többiek életében inkább csak érintőlegesen szerepel a vallás. A Thomas fejében megjelelő Jézus alak kifejezetten vicces, és inkább egy barát szerepét tölti be, mintsem irányítani és téríteni vágyó alak.

A humor és a vallásosság összefonódik, így okoznak nevetséges helyzeteket Thomas félreértései a Bibliával kapcsolatban, így csak enyhén zavartak ezek a részek a regényben. Eliza és Thomas kapcsolata nagyon cuki volt, a bicegő, nyekergő műlábú lány és a kisfiú kapcsolata bár plátói vizeken evez, mégis végtelenül aranyosak voltak. Szívmelengető volt olvasni a kettőjük között alakuló szerelemről.

Egyszerre tanít az életre a Minden dolgok könyve, és gondolkodtat el a világ szörnyűségeiről. Nem ringatja illúzióba az olvasót, de mégis humorral és kedvességgel teszi mindezt. Háború szörnyűségei, a magányos emberek, a nélkülözés, a vallásosság fátyla alá bújtatott (családon belüli) erőszak nem a legkönnyebb témák egy regényben, de mégis Guus Kuijer képes volt arra, hogy a realisztikus részek mellett gyermeki maradjon. Tiszta és nagyon őszinte. Szerethető szereplők, tanulságok és némi mesés elem, egy kis vallás. Nekem ezt jelentette a Minden dolgok könyve, amiben tényleg elég sok minden van, amiről jó volt olvasni.


Nyereményjáték

Voltatok már Olvasóklubban? Vagy felolvasóesten? Mi most meghívunk egyre, ide, közénk - ahogy azt Thomas is tette az ismerőseivel.
Hallgassuk meg együtt Thomas felolvasóestjének zenéit és az általa olvasott könyvek rövid ismertetőit! Ha felismerted őket, írd be a rafflecopter doboz megfelelő kérdéséhez, hogy melyik blogon mit találtál (szerzőre és címre vagyunk kíváncsiak!).
A helyesen válaszolók közül kisorsoljuk a Kolibri Kiadó által felajánlott könyv 3 példányát!
Jó szórakozást!

Az én feladványom:

Kapi kutya, Ficsúr majom, a jó Barberin mama, a hosszú fehér szakállú signor Vitalis, a néma kis Lise, Mattia, a kis muzsikus, és persze a talált gyerek, a bátor Rémi alakját soha nem felejti, aki valaha is olvasta történetüket. A francia gyerekek sokadik generációja fedezi fel boldogan újra és újra ezt a klasszikus ifjúsági regényt, mely 1878-ban jelent meg.

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!

a Rafflecopter giveaway
 
Részt vevő blogok:
11.17. Roni Olvas
11.18. Zakkant Olvas
11.19. Deszy Könyvajánlója
11.20. Always love a wild book
11.21. Kelly és Lupi Olvas

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe